Základní škola a Mateřská škola

Dolní Bělá

Tma a život

Už se vám někdy stalo, že jste byli v místnosti, kde zrovna „praskla“ žárovka a nastala naprostá tma tmoucí? Bylo to příjemné? Nebáli jste se? Dokázali jste si jen hmatem pomoci? Došli jste ke dveřím, aniž byste zakopli o židličku nebo o ledabyle pohozenou tašku? A to byla jen malá chvíle, než jste žárovku vyměnili. Jaké je to mít nějakou závažnou oční vadu nebo být úplně slepý?
Tak tyhle pocity bezmocnosti a závislosti na pomoci druhých si měli naši žáci v úterý 10. 10. zažít na soutěži „Tma a život“ pořádané Domem dětí Radovánek Kaznějov v hale Lokomotivy v Plzni na Slovanech. Soutěže se zúčastnilo deset škol z okresu Plzeň-sever a Plzeň-město. Paní učitelka Dana Bláhová přihlásila i naše žáky, osmáky, jejichž je třídní učitelkou. Na plochu sportovní haly nastoupila šestičlenná družstva z Dolní Bělé, Kaznějova a Nýřan. Zbývajících sedm škol bylo z Plzně. Začátek byl uveden velmi bombasticky. Dva moderátoři celou soutěž velmi profesionálně uváděli a měli vše pevně v rukou. Bylo vidět, že jsou dobře připraveni. Celkovou slavnostní atmosféru dotvářela působivá scéna, barevné efekty, doprovodná videa a během soutěže tři hudebně-taneční vystoupení mladých tanečníků. Každé družstvo dostalo přidělenu jednu hostesku a jednobarevná trička se jmény. Dolní Bělá vystupovala pod zelenou barvou. Hned po prvních dvou disciplínách, kdy polovina družstva byli nevidoucí (měli na očích masky) a druhá polovina byli „vidoucí“, jsme se „uhnízdili“ na druhém až třetím místě. Doufali jsme, že po tak kvalitním nástupu si čelní pozice udržíme. Po přestávce, kdy soutěžili diváci – luštili slova zapsaná v Braillově slepeckém písmu a dalším předtančení, následovaly zbývající úkoly, na které se soutěžící prostřídali. Dosud vidoucí se stali nevidoucími a opačně. Čtyři hodiny soutěží a doprovodného programu uběhly jako voda a už tady bylo vyhlášení vítězných týmů.

Zajímavé bylo pořadí: 1. místo – Nýřany, 2. místo – Dolní Bělá, 3. místo – Kaznějov. Plzeňské školy obsadily 4. až 10. místo.

Družstvo ve složení: Václav Pašek, Jindřich Kilian, Oliver Novák, Nikola Protivová, Matěj Svítil a Tomáš Vlček bylo ze soutěže nadšeno. Zbytek spolužáků z osmé třídy tvořil podporující diváky. Za 2. místo naše soutěžní družstvo dostalo diplom a velký čokoládový dort. Paní učitelka Bláhová byla s výkonem svého týmu velmi spokojena.

Zapsal J. Bican

Sdílet příspěvek:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email