Základní škola a Mateřská škola

Dolní Bělá

IMG_2114

ŽIVÝ BETLÉM V DOLNÍ BĚLÉ

Po loňském úspěšném uvedení Živého betléma v Loze, se deváťáci rozhodli sehrát tuto hru se zpěvy opět po delší době v Dolní Bělé. Pro nemoc některých účinkujících se však termín musel posunout z původně avizovaného 15. 12. až na pátek 22. 12. Nový termín před školními vánočními prázdninami se nakonec ukázal pro diváky velmi atraktivní. Po čtvrtečním útoku střelce na Filozofické fakultě v Praze představení zahájil pan ředitel Mgr. Jiří Hladík krátkým proslovem a všichni přítomní uctili oběti střelby minutou ticha.
Tato vánoční hra má v ZŠ Dolní Bělá už delší tradici. Vždyť první uvedení se uskutečnilo v roce 1998. To letošní bylo v pořadí jedenácté (8x v Dolní Bělé, 1x v Loze, 2x v ZOO Plzeň). Každé představení je vždy něčím „nové“. Jednou v úvodu vystupují žáci ZUŠ, jindy zazpívala Marie Legová, Helena Beránková nebo Dušan Klik (naši bývalí žáci). Pravidelně herce doprovázel akordeonista pod vedením p. uč. Ročkové. Dvakrát představení zhlédl plzeňský biskup Tomáš Holub. Tu přijeli králové na koních (letos přivedli velblouda), jindy se hrálo na čerstvě napadaném poprašku sněhu nebo pastuškové seděli u skutečného plápolajícího ohně.
Ten letošní Živý betlém těch novinek měl hned několik. 1) poprvé se hrálo v kostele, 2) poprvé v první zimní den a časově velmi blízko Štědrému dni, 3) poprvé se zpívalo s doprovodem varhan a hlavně 4) poprvé účinkoval živý představitel Ježíška, kterého do jesliček vystlaných senem „zapůjčila“ paní Čechurová. Moc děkujeme. Celý příběh to tím velmi pozvedlo a zintenzivnilo celkový prožitek. Myslím, že malý Matěj (a celá jeho rodina), bude mít krásnou vzpomínku na první měsíce svého života. Přejme mu život plný radosti a spokojenosti.

Deváťákům se představení velmi vydařilo, i díky atmosféře v už vánočně vyzdobeném prostoru, což ocenili diváci v zcela zaplněném kostele bouřlivým potleskem. Všichni se rozcházeli v povznesené vánoční náladě. Moc děkujeme!
Nacvičilo a účinkovalo 16 žáků z 9. třídy (z 22 ve třídě !!!), jejichž TU je Mgr. Petra Nováková. Soubor doplnil Václav Pašek z 8. třídy a Matěj Čechura (představitel malého Ježíška).

Účinkující:

hospodyně – Nela Heroldovápastuškové:
dědeček – Jana KarlovcováBárta – Šárka Šedivcová
Anička – Eliška LegováKlíma – Mikuláš Roth
Hanička – Jolana KopačkováMatěj – Pavel Beránek
soused – Pavel Beránekkrálové:
sousedka – Eliška ČechurováKašpar – Dominik Scheiner
archanděl Gabriel – Šimon Bakajsa Melichar – Adéla Fránková
Josef – Timotej AlexiBaltazar – Dominik Šebek
Marie – Tereza Štálovávelbloud – Adam Sukel´ +Václav Pašek (8. tř.)
Ježíšek – Matěj Čechuraponocný – Jaroslav Bican
varhany: p. uč. Jana Scherbaumovápísňová podpora a hra na nástroj: Dagmar Scherbaumová
písňový doprovod: Lucie Uhlířová, Kateřina Beránková a Dagmar Scherbaumovápříprava rekvizit: Michal Randa a Richard Beneš
proslov – starosta obce Dolní Bělá – Mgr. Martin Karlovecproslov – dolnobělský farář – pan Petr Dombek
minutu ticha uvedl – Mgr. Jiří Hladík

Na závěr si všichni za doprovodu varhan zazpívali koledu „Štědrej večer nastal“.
Příprava představení J. Bican a P. Nováková

Sdílet příspěvek:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email